Persbericht: brand bij Indaver in Antwerpen onder controle

Op 2 december deed zich omstreeks 13 u45 een brand voor op de terreinen van Indaver in Antwerpen. Bij deze brand kwamen ook kortstondig dampen vrij. Twee medewerkers werden bevangen. Ze raakten niet buiten bewustzijn, maar ze zijn wel voor verdere monitoring naar het ziekenhuis gebracht. Het intern interventieteam en de brandweer voerden de nodige metingen uit. Er werden geen schadelijke stoffen vastgesteld ter hoogte van de bedrijfsgrenzen. Er is dus ook geen verdere impact naar de omgeving toe.

Brand ter hoogte van de ontslakker van de verbrandingsinstallatie

De brand ontstond ter hoogte van de ontslakker van de draaitrommeloven. In deze draaitrommeloven wordt industrieel en gevaarlijk afval dat niet voor recycling in aanmerking komt, thermisch verwerkt. De brand ontstond bij de verwerking van een partij chemisch afval. Deze specifieke partij werd in afgesloten vaten direct in de oven gevoed. Na de verbranding ontstaan assen of slakken. In deze slakken is een reactie ontstaan tussen een restant afval en de omgevingslucht met de brand tot gevolg.

Snelle interventie van eigen interventieteam en externe hulpdiensten

De medewerkers werden vlot geëvacueerd en het interventieteam van Indaver was onmiddellijk ter plaatse. Dit team voerde de eerste metingen uit van de omgevingslucht. Het interventieteam heeft ook direct een nevelscherm aangebracht om de rook te vangen. Ook de externe hulpdiensten kwamen snel ter plaatse. De brandweer voerde metingen uit ter hoogte van de bedrijfsgrenzen, maar er werden geen schadelijke stoffen vastgesteld. Toch werd aan bestuurders op de A12 tijdelijk aangeraden om uit voorzorg ramen gesloten te houden. De materiële schade is zeer beperkt.

Omstreeks 16u was de situatie onder controle en konden de medewerkers terugkeren naar hun werkplek. De resterende vaten in de installatie zijn gecontroleerd verwerkt.

Indaver start nu een onderzoek op naar de oorzaak van dit incident en zal de nodige maatregelen nemen om herhaling in de toekomst te vermijden.

 

Meer informatie

Inge Baertsoen, communications manager

Inge.Baertsoen(at)indaver(dot)be

Share this page