Ontploffing en brand bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de haven

 

Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de haven vond om 15.45 uur een explosie plaats in een tankwagen, gevolgd door een brand. De brand is ondertussen geblust. Indaver en de stad Antwerpen werkten samen aan de bestrijding van dit incident. De gemeentelijke rampenfase werd ondertussen opgeheven.

 

De ontploffing bij Indaver ontstond in een tankwagen met solventen. Een naastliggende opslagplaats vatte daarbij vuur en brandde volledig uit. In het magazijn lagen kleine hoeveelheden chemicaliën opgeslagen.

 

Er vielen geen gewonden bij dit incident.

 

Brandweer deed van bij aanvang van het incident metingen naar schadelijke stoffen. Er werden geen gevaarlijke concentraties gemeten. Er zijn geen aanwijzingen dat de resultaten van die metingen zouden wijzigen. De hulpdiensten blijvende komende uren preventief op verschillende plaatsen metingen uitvoeren.

 

 

Hulpdiensten koelen tankwagens

 

Een aantal tankwagens in de buurt van de brand werd door de hitte aangestraald en liepen het risico in vlammen op te gaan. Dit risico is momenteel fel verminderd omdat het niet langer brandt. De brandweer koelt de tankwagens verder af.

 

 

Ramen en deuren tijdelijk gesloten

 

De bevolking van Stabroek en omgeving werd gevraagd om preventief ramen en deuren gesloten te houden. Dit is niet langer nodig.

 

 

Verkeer

In de onmiddellijke omgeving van het bedrijf blijven ter hoogte van de Tijsmanstunnel de verkeerswisselaars tussen de E34/N49 en de A12 voorlopig afgesloten in beide richtingen.

Contact: Inge Baertsoen, Communicatiemanager Indaver België
E-mail: inge.baertsoen(at)indaver(dot)be -  0032 497 97 05 70

Share this page