Start bouw afvalenergiecentrale Rivenhall (VK) - Prinses Astrid van België opent informatie hub

Op donderdag 12 mei organiseerde Indaver een formeel en besloten evenement in de Rivenhall Integrated Waste Management Facility (IWMF) en Energiecentrum in Essex (Verenigd Koninkrijk). Eregast was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België. Zij markeerde de aanvang van de bouw van het Rivenhall-project door de informatie hub voor de lokale gemeenschap officieel te openen.

Meer dan 250 gasten uit de hele wereld waren bij het evenement aanwezig. HKH Prinses Astrid, de aanwezige ministers en alle andere genodigden, werden verwelkomd door Fernand Huts als voorzitter Katoen Natie Groep, Paul De Bruycker als CEO Indaver Groep, Karl Huts als CFO Indaver Groep en Fabian Leroy, voorzitter raad van bestuur van Indaver.

Paul De Bruycker hield een speech over de rol van Indaver in het duurzaam afvalbeheer en hoe de plannen voor het Rivenhall-project passen in de circulaire economie. De financiering van het project zal 600 miljoen pond bedragen.

Om de omvang en het belang van het project duidelijk te krijgen, werden de gasten tijdens het evenement over het terrein rondgereden in terreinwagens. De voorbereidingen voor de bouw zijn al goed gevorderd, inmiddels is 3 miljoen ton grond afgegraven. Deze eerste werkzaamheden liggen nu al voor op het schema. 

De afvalenergiecentrale, met een jaarlijkse capaciteit van 595 000 ton afval per jaar, zal deel uitmaken van de grotere Rivenhall Integrated Waste Management Facility (IWMF) dat een vergunning heeft gekregen om jaarlijks 853 000 ton afval te verwerken. Tijdens de bouw levert het Rivenhall-project meer dan 500 banen op, eenmaal operationeel zijn dat 65 voltijds banen. Hiermee levert Rivenhall een belangrijke bijdrage aan de plaatselijke economie. De afvalenergiecentrale van Rivenhall wordt de 1e van Indaver in Engeland.

Als de voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, zal het Zwitserse Hitachi Zosen Inova (HZI) starten met de bouw van de afvalenergiecentrale. Dit zal in de 2e helft van 2022 zijn. De bouw wordt in het 1e kwartaal van 2026 voltooid.

Na de plechtige toespraak werden de genodigden toegesproken door Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering. Hij kondigde een tentoonstelling aan, georganiseerd door de Kanselarij van de Stichting Phoebus, gesteund door Katoen Natie Groep en gesponsord door Indaver. Deze wordt in het laatste kwartaal van 2022 geopend in Gainsborough House in Suffolk, Engeland. De schilderijen van onder meer James Ensor, Leon Spilliaert , Emile Claus, Rik Wouters, Gustave Van de Woestyne, die vier maanden lang worden tentoongesteld, zijn nooit eerder buiten Vlaanderen getoond.

Indaver CEO Paul De Bruycker: “We zijn fier dat we hier vandaag in aanwezigheid van Prinses Astrid de eerste steen kunnen leggen voor een nieuwe Waste-to-Energy centrale. Door het maximaal terugwinnen van energie en waardevolle materialen uit afval zet Indaver zich als afvalbeheerder in voor de circulaire economie. Met het groene technologiebedrijf Hitachi Zosen Inova hebben we een passende en ervaren partner gevonden voor de bouw van deze nieuwe afvalenergiecentrale.”
 


Perscontact

Inge Baertsoen, corporate communications, E-mail: inge.baertsoen(at)indaver(dot)com, M: +32(0)497970570 

Over Indaver

Indaver biedt kwaliteitsvolle, duurzame en kostenefficiënte oplossingen voor afvalbeheer aan de grootindustrie, openbare besturen en afvalinzamelbedrijven. Met meer dan 30 jaar expertise en een brede waaier aan verwerkingsinstallaties en verwerkingscapaciteiten, biedt Indaver oplossingen op maat aan voor een brede waaier aan huishoudelijke, commerciële en industriële afvalstromen. Indaver heeft momenteel installaties en activiteiten in België, Duitsland, Ierland, Nederland, Frankrijk en Portugal. Het bedrijf ontwikkelt daarnaast afvalverwerkingsinfrastructuur in andere Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

Share this page