Seizoenspiek én Corona zorgen voor massa’s GFT

Na een lange natte winter en 3 stormachtige weekends in maart werd het ‘plots’ lente. Tijd om de tuin in orde te brengen. Elk jaar ondervinden onze composteerinstallaties in deze periode een seizoenspiek.  Dat was dit jaar niet anders. Alleen viel die nu samen met de ‘lockdown’ maatregelen die de meeste mensen thuis hield. Het mooie weer maakte van tuinieren dé uitgelezen vrijetijdsbesteding: de eerste maai- en snoeiwerken dienden zich massaal aan. Door de tijdelijke sluiting van de containerparken op dat moment, deed zich een toename voor van groenafval in het GFT-aanbod.  Die liep op tot 20 à 30%. Ook onze collega-composteerders ondervonden dit waardoor alle installaties nu op vollast draaien. Samen met VLACO, de Vlaamse compostorganisatie, dringen we er bij de OVAM op aan om als noodoplossing in extra verwerkingscapaciteit te voorzien.

De compost van Indaver wordt verkocht aan professionele land- en tuinbouwers. Die afzet loopt nu zeer vlot waardoor de nodige ruimte vrijkomt in onze installaties.

VLACO bevraagt in deze periode op regelmatige basis alle composteer- en vergistingsinstallaties om een zicht te krijgen op de impact van de coronamaatregelen voor de sector. Klik hier voor de resultaten van de bevraging van 24 april.

Al onze sites in België en Nederland houden rekening met speciale ‘corona maatregelen’. Bulldozers, kranen en ander materiaal worden vaak ontsmet, er moet voldoende afstand gehouden worden en transportdocumenten worden niet meer fysiek overhandigd. Social distancing is in onze GFT- en groencomposteerinstallaties minder een probleem dan in andere installaties omdat het vaak om sites gaat met een kleine personeelsbezetting van 3 tot 5 medewerkers.

Share this page