Persbericht: Indaver neemt solventrecuperatie eenheid en transferstation van BIP Chemical Holdings in Verenigd Koninkrijk over

Indaver verstevigt haar positie in het Verenigd Koninkrijk met de overname van BIP Chemical Holdings en BIP Environmental Ltd. BIP Chemical Holdings zet in op het recyclen van solventen voor klanten uit de chemische en de farmaceutische industrie. Deze overname past volledig in de visie van Indaver om maximaal waarde te creëren uit afval en waardevolle grondstoffen terug in de keten te brengen. Indaver verwelkomt ook de 75 ervaren medewerkers van BIP Chemical Holdings. BIP Chemical Holdings realiseert een omzet van 12 mio £ per jaar.

Recuperatie van solventen uit chemie en farma

BIP Chemical Holdings werd in 2006 opgericht door Mike Bennett, die jarenlange ervaring had opgebouwd met het verhandelen van solventen. In 2022 stelt de organisatie 75 medewerkers te werk, voornamelijk chemische ingenieurs, procesingenieurs en senior operatoren. De site, gelegen in Middlewich, een 50-tal km ten zuiden van Manchester, bestaat uit een solventrecuperatie eenheid en een transfer station. De solventrecuperatie eenheid beschikt over een totale verwerkingscapaciteit van circa 30 000 ton. Verschillende  reactoren, kolommen, filtratie eenheden en stoomketels, gevoed door de calorische waarde van het afval, zorgen voor een geavanceerd distillatieproces van solventen afkomstig uit de chemische en farmaceutische industrie. Na de inbedrijfsneming van onze solvent recycling plant in Antwerpen, is dit de volgende stap in het uitbouwen van een netwerk van solvent managementinstallaties in Europa.

Transferstation en tankenpark

Op het transferstation kan zowel gevaarlijk als niet gevaarlijk afval worden opgeslagen. De vergunning laat toe om  30 000 ton verpakt gevaarlijk afval op te slaan met het oog op verdere verwerking. Gezamenlijk beschikken de solventrecuperatie-éénheid en het transfer station over een tankenpark waarin 2800 m³ vloeibaar afval wordt gestockeerd. Dit biedt Indaver ruime opslagmogelijkheden om de klant volledig te ontzorgen.

Eigen laboratorium en onderhoudsafdeling

Daarnaast beschikt de site ook over vier volledig uitgeruste onderzoekslaboratoria en een eigen engineering- en onderhoudsafdeling. Dankzij de expertise van eigen medewerkers onsite kunnen we onze klanten een feilloze dienstverlening aanbieden. Indaver heeft ook de intentie om verder te investeren in de performantie van de site. Hiermee zal de nieuwe installatie voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van Indaver ten aanzien van het opereren van industriële verwerkingsinstallaties.

Bart Goethals, directeur Industrial Waste Services Indaver: “Indaver wil grondstoffen in de keten houden. De overname van BIP Chemical Holdings past in onze strategie om waarde te creëren uit afval. De gerecyclede solventen zijn waardevolle grondstoffen voor de industrie. Samen met de 75 collega’s van BIP Chemical Holdings bieden we onze klanten uit de chemische en farmaceutische industrie een duurzame oplossing. Zo timmeren we verder aan de weg van de circulaire economie.”

Indaver zet haar expansie in het Verenigd Koninkrijk verder

Met de overname van BIP Chemical Holdings, waarbij Indaver wordt bijgestaan door Brodies LLP Solicitors en Mike Bennett door SAS Daniels LLP, breidt Indaver haar verwerkingsportefeuille in het Verenigd Koninkrijk verder uit. Dit zal Indaver IWS toelaten haar industriële klanten in de UK nog beter te bedienen. Indaver is in 2022 gestart met de bouw van een Waste-to-Energy installatie in Rivenhall voor de verwerking van 595 000 ton niet-recyclebare huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen. De installatie heeft een vermogen van 49,9 MWe. Daarnaast zal Indaver vanaf 2023 een afvalenergiecentrale exploiteren die een oplossing zal bieden voor circa 150 000 ton huishoudelijk afval van enkele gemeenten in het noordoosten van Schotland.


Perscontact

An Vandamme, Mobile: +32 (0)486 52 48 39, e-mail

Share this page