Veilige en duurzame oplossing voor vleesresten potvis Valentijn

De installaties van Indaver in Antwerpen krijgen een wel erg ongewone lading afval te verwerken: de vleesresten van potvis Valentijn, die dertig jaar geleden in Koksijde aanspoelde. Het skelet wordt momenteel opgegraven om het een ereplek te geven in het Visserijmuseum. Door het vlees te vernietigen beschermt Indaver niet alleen de omgeving, ze maakt ook wetenschappelijk onderzoek en publiekseducatie mee mogelijk.

Museumklaar maken

Valentijn spoelde op 12 februari 1989 aan op het Sint-Andréstrand in Koksijde. De 17 meter lange potvis was een sensatie en lokte meer dan 300.000 kijklustigen. De gemeente liet het dier begraven in abdijhoeve Ten Bogaerde in Koksijde. Het was toen al de bedoeling om het skelet van Valentijn later een plek te geven in het Navigo Visserijmuseum in Oostduinkerke. Een team morfologen, archeozoölogen en veterinaire pathologen van de UGent is op 13 mei begonnen met de opgraving van Valentijn. Die zal een week duren. De resten worden daarna versneden en geweekt. Nadien zal het team het skelet reconstrueren en museumklaar maken.

Vervuild potvissenvlees

Op basis van de proefopgravingen en de literatuur schat het wetenschappelijk team dat de resten van Valentijn, oorspronkelijk een kolos van 50 ton, nu nog 6 tot 8 ton wegen. Het gaat niet alleen om botten, maar ook om vleesresten. Die zijn vervuild geraakt met zand en steentjes. Tijdens het maceratieproces zullen die vleesresten worden losgeweekt van het karkas in twee tanks van 28 000 en 7 000 liter met een speciale vloeistof. De vleesresten moeten dan vernietigd worden, maar dat kan niet op de reguliere manier. Indaver biedt een veilige en duurzame oplossing. 

Veilig en duurzaam vernietigen

Indaver is gespecialiseerd in de vernietiging van schadelijke componenten die niet opnieuw in de maatschappij mogen belanden. Ze zal het vlees dat de UGent van het karkas verwijdert, verwerken in haar installates in Antwerpen. In die draaitrommelovens verwerkt Indaver industrieel en gevaarlijk afval dat niet voor recycling in aanmerking komt. De installatie verbrandt afval tegen een hoge temperatuur, zodat ze alle schadelijke componenten vernietigt. Op deze manier houdt Indaver de materialen- en voedselketen schoon, en is ze nuttig voor de circulaire economie.

Onderzoek en educatie mogelijk maken

Valentijn krijgt over een paar jaar een definitieve plek in het Navigo Visserijmuseum. Het succes van deze onderneming hing mee af van het vinden van een veilige en duurzame oplossing voor de verwerking van de vleesresten van de potvis. Indaver twijfelde geen moment. Door dit bijzondere afval te verwerken, faciliteert Indaver het wetenschappelijk onderzoek van de UGent op de potvis en zorgt ze er mee voor dat bezoekers van het museum kunnen bijleren over deze zoogdieren.
 

Share this page