PMD sorteren en zuiveren voor recycling

Indaver sorteert op haar Milieupark in Willebroek het selectief ingezameld huishoudelijk verpakkingsafval, beter bekend als PMD (Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen, Drankkartons). Het PMD-afval omvat    

 • alle plastic verpakkingen zoals flessen, flacons, harde kunststofverpakkingen, schaaltjes en plastic folies
 • metalen verpakkingen zoals conservenblikjes, aluminiumschaaltjes, drankblikjes en spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica
 • drankkartons

Eenmaal gesorteerd vormen deze materialen nieuwe grondstof voor de recyclingindustrie.

Partner voor Vlaamse openbare besturen

De installatie in Willebroek verwerkt jaarlijks 60 000 ton PMD van openbare besturen die het inzamelen via huis-aan-huisophaling en via recyclageparken. Voor lokale besturen, intercommunales, steden en gemeenten is Indaver zo een betrouwbare partner die hen ondersteunt in de transitie naar een circulaire economie.

Partner van de verpakkingsindustrie

In België staat vzw FOST Plus in voor het beheer van het verpakkingsafval. Dit omvat de promotie, coördinatie en financiering van de selectieve inzameling, sortering en recycling. FOST Plus werkt nauw samen met het sorteercentrum van Indaver in Willebroek. Het is ook deze organisatie die de specifieke kenmerken van het PMD en de vereiste kwaliteiten van de uitgaande materiaalstromen vastlegt.   

Verwerkingsproces in ultramoderne sorteerinfrastructuur

Indaver sorteert het PMD afval in een geavanceerde installatie in niet minder dan 14 eindproducten. Een weldoordachte en ingenieuze opstelling van de machines zorgt ervoor dat materialen van een bijzonder hoge kwaliteit afgeleverd worden.

 • Via een automatische zakkenscheurder komt het PMD in de trommelzeven terecht. Hier gebeurt een eerste scheiding naar grootte.
 • Eerst worden hele kleine deeltjes zoals kroonkurken en schroefdopjes uit de materiaalstroom gehaald. Magneten en wervelstroomscheiders recupereren hier nog de metalen uit.
 • Windzifters scheiden de plastic folies van het harde verpakkingsafval. Infraroodscheiders sorteren de folies verder uit in verschillende soorten. 
 • Nadat de lichte folies uit de materiaalstroom zijn verwijderd, volgen de zwaardere verpakkingsmaterialen. Deze doorgaan een zuiveringsproces in twee parallelle lijnen en bestaan uit, onder andere, flessen & flacons, botervlootjes, schaaltjes, conserven en drankverpakkingen.
 • In beide sorteerlijnen halen magneten eerst de metalen uit de stroom. Infrarood licht detecteert vervolgens de drankkartons. Perslucht blaast ze uit het PMD-afval. Een non-ferroscheider selecteert het non-ferrometaal, zoals aluminium blikjes.
 • Een ballistische scheider haalt harde en zachte kunststoffen uit elkaar. 
 • Het hart van de sorteerinstallatie bestaat uit een batterij van optische scheiders. Zij scheiden de kunststoffen door een gecombineerde techniek van herkenning van materialen en kleuren. Zo krijgt het materiaal de hoge zuiverheidsgraad die de recyclingindustrie vraagt.
 • Uiteindelijk komen de voorgesorteerde fracties de sorteerhal binnen. Hier controleren onze sorteerders nog een aantal fracties op onzuiverheden.

Traceerbaarheid voor een zuivere kringloop

Indaver levert eindproducten af met een zeer hoge zuiveringsgraad. De nieuwe grondstoffen voldoen aan alle eisen zoals voorgeschreven door de recyclingindustrie. Zo sluiten we de materiaalkringloop op een kwaliteitsvolle manier. Bovendien wordt elke baal voorzien van een identiteitslabel. Dit vermeldt alle noodzakelijke gegevens zodat deze info ook traceerbaar is nadat de baal ons sorteercentrum verlaten heeft. 

Share this page

Adres

Indaver Willebroek
Boomsesteenweg 199
2830 WILLEBROEK
België
t +32 3 860 73 00
f +32 3 866 38 03
PMD verwerking

Indaver bouwde in Willebroek in 2019-2020 een gloednieuwe PMD verwerkingsinstallatie in Willebroek. Bekijk hier de timelapse van de bouw.

Timelapse bouw nieuwe verwerkingsinstallatie