Maximale recuperatie van energie

Indaver is leverancier van duurzame energie. Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en meer efficiënte manieren om energie te recuperen.

 

Strategisch project voor warmterecuperatie

De circulaire economie zal betaalbare en betrouwbare energie nodig hebben. Vandaag levert Indaver al elektriciteit aan het net en warmte aan buurtbedrijven. Dit willen we uitbreiden zodat meer bedrijven kunnen genieten van een flexibele en competitieve energievoorziening. Indaver en Sleco willen daarom een warmtenetwerk, ECLUSE, opzetten tussen hun waste-to-energy installatie in Doel, in de Waaslandhaven, en een aantal chemische en logistieke bedrijven in de omgeving. De milieuwinst van dit project is enorm. Door aan te sluiten op dit netwerk kunnen de bedrijven hun eigen gasgestookte boilers geheel of gedeeltelijk vervangen. ECLUSE levert zo straks een CO2-besparing op van 100 000 ton per jaar.

Productie van algen op deponie Hooge Maey

Er moeten nieuwe, betaalbare en efficiënte bronnen van energie en grondstoffen worden aangeboord. Algen kunnen worden ingezet als alternatieve grondstof in de chemische industrie, maar de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die nodig zijn om ze te produceren, is groot.

Daarom onderzoeken Proviron en Hooge Maey nu de productie van algen op basis van rookgassen en afvalwater. Als deze algen, gekweekt op basis van stortafval, kunnen worden ingezet in de chemische industrie, dan kan die haar CO2-uitstoot beperken. 

Rookgassen en afvalwater zijn nevenproducten van de deponie. Er zit CO2 in de rookgassen van de gasmotoren, en ammonia in het afvalwater. De gasmotoren leveren warmte. Naast de productie is ook het oogsten van algen bestudeerd. Er wordt nu geëvalueerd welke vraag er is vanuit de markt.

Share this page