Ondernemen kan je leren: Indaver-ondernemers voor de klas

Jonge Vlamingen moeten leren ondernemen, en van wie leren ze dat beter dan van ondernemers zelf? Indaver neemt daarom deel aan ‘Ondernemers voor de Klas’. Dit VLAJO-project geeft ons de kans om onze kennis over (duurzaam) ondernemen te delen met de volgende generatie hoogvliegers.

Alain Konings

Rob Kruitwagen

Wat houdt ‘Ondernemers voor de Klas’ juist in?

VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemingen) wil de ondernemingszin van jongeren stimuleren en ondernemerschap in de kijker zetten. Daarom organiseert het praktijkgerichte onderwijsprojecten. Een daarvan is ‘Ondernemers voor de Klas’. Tussen 15 januari en 9 maart geven 350 ondernemers en bedrijfsleiders 660 gastcolleges in Vlaamse secundaire scholen, hogescholen en universiteiten.

Waarom gaan ondernemers voor de klas staan?

Zowel de zesdejaars uit het middelbaar als hogeschool- en universiteitsstudenten denken volop na over hun studie- of beroepskeuze. Ze zitten dan ook boordevol vragen. Wat verwachten bedrijven? Welke vaardigheden heb je nodig om succesvol mee te draaien in een onderneming? Wat is ondernemerschap eigenlijk? En kan ik zelf ondernemend handelen? Dankzij ‘Ondernemers voor de Klas’, krijgen ze een antwoord op hun vragen van ondernemers zelf.

Waarom neemt Indaver deel?

essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences, neemt deel aan ‘Ondernemers voor de Klas’. Daarom kon Indaver, als lid van de federatie, niet ontbreken op de afspraak. Ook in onze eigen rangen tellen we veel ondernemers, waaronder Alain Konings en Rob Kruitwagen
Alain, directeur Sales Industrial Waste Services voor Indaver België, is op 24 januari te gast in de Broederschool Biotechnische & Sport te Sint-Niklaas, bij de leerlingen van 6 Dier- en Landbouwtechnieken en 6 Planttechnische Wetenschappen.
Rob, Directeur regio België, geeft op 29 januari een sessie aan 6 Economie-Wetenschappen-Wiskunde in het Atheneum van Brasschaat.

Waarom is ondernemen bij Indaver belangrijk?

Niet enkel een bedrijfsleider kan ondernemer genoemd worden. Ook de medewerkers binnen een bedrijf kunnen ondernemend zijn. Voor Indaver is een ondernemer iemand die kansen ziet, en deze benut. Iemand die resultaatgericht werkt, problemen creatief oplost en verantwoordelijkheid neemt. Zo creëert die medewerker een meerwaarde voor de klanten en voor de samenleving. En gaat hij of zij volop voor vernieuwing. Innoveren is voor Indaver enorm belangrijk om gelijke tred te houden met de snel veranderende, complexe markt van afvalbeheer.

Rob Kruitwagen, een van de ‘Ondernemers voor de Klas’, verwoordt het zo: “Ondernemen is je nek uitsteken voor de dingen waarin je gelooft. En intern ondernemerschap is cruciaal in een bedrijf als Indaver. Het zijn medewerkers die de ‘oplossingen voor morgen’ aanbrengen, en ze waarmaken.

Tijdens de sessie in Brasschaat beantwoordt Rob niet alleen de vragen van leerlingen, maar brengt hij ook zijn persoonlijke verhaal. De ondernemersvaardigheden die hij in z’n circa 30 jaar durende loopbaan bij Indaver ontwikkeld heeft – en die Indaver cultiveert bij al haar medewerkers – deelt hij zo met het jonge publiek. Indaver heeft een unieke samenwerkingscultuur die mensen de vrijheid geeft om initiatief te nemen. 

Via ‘Ondernemers voor de Klas’ geven we een inkijk in het bedrijf en delen we de kennis die jongeren nodig hebben om zelf ondernemend aan de slag te gaan binnen een onderneming. “Het is misschien bij de ene meer uitgesproken dan bij de andere, maar iedereen heeft ondernemerschap in zich. Het is gewoon een kwestie van het ontwikkelen bij jezelf.”, besluit Rob.  

Studenten die nadien belangstelling hebben in een ondernemende carrière bij Indaver kunnen een kijkje nemen op onze website, 'Werken bij Indaver'.

"Het zijn medewerkers die de ‘oplossingen voor morgen’ aanbrengen, en ze waarmaken."

- Rob Kruitwagen, Directeur regio België, Indaver

Share this page